נובה רינג
הקדמה
ישנם לא מעט אמצעי מניעה הקיימים היום בשוק, רובם מהווים פתרון טוב עבורנו, בזמן שההתאמה של כל אמצעי מניעה, משתנה מאדם לאדם. אמצעי מניעה שמתאים לאדם אחד לא בהכרח יתאים לאחר מטעמי סיכונים בריאותיים, נוחות, תופעות לוואי וכו. במאמר הבא נסקור טבעת למניעת הריון, הידועה גם כמוצר המוכר – "נובה רינג".
"נובה רינג" הוא שם המותג המפורסם ביותר של טבעת נרתיקית. טבעת נרתיקית זוהי טבעת פלסטיק גמישה המכילה את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ומשחררת אותם בגוף האישה לאחר החדרת הטבעת לתוך הנרתיק, ליד צוואר הרחם. שחרור הורמונים אלו מונע מהשחלות לייצר ביציות.
כ-1.5 מיליון נשים ברחבי העולם משתמשות בטבעת זו כאמצעי מניעה והיו 44 מיליון מרשמים עבורה בארצות הברית בין השנים 2004 ל-2014. נובה רינג אינה מגנה מפני איידס וזיהומים אחרים המועברים באמצעות מגע מיני והוא אינו מתאים לכל הנשים.
איך הטבעת עובדת?
הנובה רינג היא טבעת קטנה וגמישה שקל להכניס לנרתיק ולהסיר. היא חייבת להיות ממוקמת נכון בנרתיק כדי להיות יעילה. לאחר הכנסת הטבעת, היא אמורה להישאר במקומה ולא לזוז. שחרור ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון עוצרים את יציאת הביציות מהשחלות וגם הופכים את ריר צוואר הרחם לסמיך יותר כך שהזרע אינו יכול להגיע אל הביציות.
נהוג ומומלץ להשאיר את הטבעת בתוך הנרתיק למשך 3 שבועות, ולאחר מכן להסיר אותה כדי לאפשר מחזור. וסת רגילה תתחיל בדרך כלל תוך יומיים או שלושה לאחר ההסרה. לאחר 7 ימים ניתן להכניס טבעת חדשה.
בדרך כלל, אם אישה מחדירה טבעת ב-5 הימים הראשונים לאחר תחילת המחזור, היא מוגנת מיד. אם המחזור נמשך יותר מ-5 ימים, עדיין ניתן להחדיר את הטבעת בשלב זה.
אם אישה מכניסה את הטבעת לאחר 5 ימים, היא תצטרך להמתין עוד 7 ימים כדי להיות מוגנת. במקרה זה, יש להשתמש בקונדום או באמצעי אחר עד לתחילת ההשפעה של הטבעת.
אין להשתמש בדיאפרגמה או ספוג, מכיוון שהדבר עלול להשפיע על מיקום הטבעת. זה בטוח להשתמש בקונדום עם נובה רינג, למי שרוצה לקחת עוד מרחב בטיחות ולמנוע אפשרות של מחלות מין. כאשר אישה מפסיקה להשתמש בטבעת, היא יכולה להיכנס להריון מיד אחרי, אם כי בדרך כלל לוקח חודש עד חודשיים עד שהמחזור החודשי יחזור להיות כמו שהיה קודם.
אז איך מחדירים את הטבעת בזהירות?
- שטפי ויבשי את הידיים
- החזיקי את הטבעת בין האגודל והאצבע.
- הצמידי את הצדדים של הטבעת זה לזה (צורת קיפול)
- שכבי, כרעי ברך או שתעמדי על רגל אחת, מה שהכי נוח לך.
- דחפי בזהירות את הטבעת לתוך הנרתיק עד כמה שניתן. זה לא יכול ללכת רחוק מדי, מכיוון שהיא לא יכולה לעבור את צוואר הרחם.
- שמרי את הטבעת במקומה למשך 3 שבועות.
- לאחר 3 שבועות, הסירי את הטבעת על ידי חיבור האצבע המורה מתחת לשפה הקדמית ומשיכתה החוצה.
יתרונות
- על פי מחקרים נובה רינג יעילה ב-99 אחוז בשימוש נכון. בערך כמו אחוזי ההצלחה של גלולות למניעת הריון.
- הטבעת כאמצעי, קלה לשימוש, והמשתמשת לא צריכה לחשוב על זה כל יום בשונה מגלולות הריון.
- כל עוד הטבעת מוכנסת בזמן הנכון זה עובד באופן כמעט מיידי.
סיכונים ותופעות לוואי
- נובה רינג היא אמצעי מניעה יעיל, אך על המשתמשת לעקוב אחר ההוראות. בערך 9 אחוז מהמשתמשות נכנסות להריון מדי שנה בגלל שהן מחדירות את הטבעת באופן שגוי.
- תיתכן אי נוחות מסוימת כאשר משתמשים בטבעת לראשונה בזמן שהגוף מתרגל לשינויים ההורמונליים. השינויים עשויים לכלול דימום בין מחזור, רגישות בשדיים ובחילות. הם אמורים להיעלם לאחר 2 עד 3 חודשים של שימוש.
- בעיות בקרישת דם - המכשיר מפריש הורמונים שעלולים לגרום לשינויים במערכת קרישת הדם. השימוש בו עלול לגרום לקרישת דם בקלות רבה יותר, ולכן הוא אינו מתאים לנשים עם היסטוריה של קרישת דם.
- שבץ והתקפי לב: נובה רינג יכול להגביר את הסיכון לשבץ מוחי או התקפי לב, במיוחד אם משתמשים בו מעשנת או אישה מעל גיל 35.
- לחץ דם גבוה: כמו אמצעי מניעה הורמונליים משולבים אחרים, נובה רינג יכולה להעלות את רמות לחץ הדם.
- סרטן - ישנה עלייה קטנה בסיכון לסרטן של איברי הרבייה והשד הקשורים לשימוש בנובה רינג.
למי השימוש בטבעת כזו עלול להיות מסוכן
- לאישה בעלת היסטוריה של התקף לב, שבץ או קרישי דם ברגליים, כגון פקקת ורידים עמוקים, או תסחיף ריאתי
- נשים שאלרגיות לאחד מהמרכיבים של נובה רינג
- נשים עם שסתום לב או הפרעה בקצב הלב
- למי שיש גידול בכבד
- למי שיש לחץ דם גבוה
- למי שיש היסטוריה של סרטן השד או השחלות
- סוכרת - אישה שיש לה סוכרת עם נזק לכליות, עיניים, עצבים או כלי דם לא צריכה להשתמש במכשיר.
- מצבים אחרים שאסור להשתמש בהם - כאבי ראש חמורים של מיגרנה, מחלת כבד או גידולי כבד, מחלות לב וכלי דם, דימום נרתיקי בלתי מוסבר, סרטן שד או סוגים אחרים של סרטן הרגישים לשינויים הורמונליים.
לסיכום, נובה רינג בהחלט מוכחת כאמצעי מניעה מאוד יעיל כנגד הריון בלתי מתוכנן, ופתרון לקיום יחסי מין ללא פחד מהריון מוקדם או לא מתוכנן. עם זאת, כמו בכל טיפול כזה או אחר, קיימים לא מעט סיכונים ותופעות לוואי שצפויים או עלולים להתרחש. יש לבחון בקפידה שימוש באמצעי מניעה כזה או אחר, ואך ורק לאחר היוועצות עם גורם מקצועי מוסמך ורופא מומחה.
*חשוב לציין, הדברים שצוינו לעיל וסקירת המאמר, אינה מהווה כהמלצה על האמצעי\מכשיר, ואינה מהווה תחליף להתייעצות ברופא מוסמך וגורם מקצועי רלוונטי.
ניתן לקרוא וללמוד עוד על אמצעי המניעה הקיימים בשוק במאמר הבא - המדריך המלא לאמצעי מניעה